Voordat ik hierop inga wil ik eerst duidelijk zeggen dat ik niet de wijsheid in pacht heb. Ik ben een vrij simpele ziel die een deel van zijn leven op papier heeft gezet, niet geremd door enige kennis van zaken. Ik ben geen schrijver. Ik heb er geen verstand van maar ik heb ondervonden dat als je een boekje uit wil geven, het ook kan. Zoek bekwame mensen, die je kunnen helpen met de correcties, vormgeving en het druk klaar maken van je boek. Als je de juiste mensen treft dan geven ze je eerlijk en goed advies, luister er naar, maak je eigen overwegingen en keuzes maar neem de adviezen er in mee.
Ik heb een boekje geschreven, wat nu?
Mijn eerste gedachten waren om op het internet een uitgever te zoeken, het liefst een die bij mij in de buurt zat.
Doe dat NIET!
Je vindt een hele hoop online drukkerijen die niets anders doen dan je script in ontvangst nemen, je na een paar dagen mailen en vertellen dat ze het graag uitgeven. Ik ken je schrijvers capaciteiten niet maar de meeste amateur schrijvers zijn amateur schrijvers. Niets mis mee, ik ben misschien wel de meest amateuristische amateur schrijver die een boekje uitbrengt, laat je niet tegenhouden door twijfel of angst. Deze internet uitgevers willen gewoon, net als ieder ander, geld verdienen en daar is niets mis mee alleen is dat hun enige drijfveer en niets anders. Teken geen contract wat je via de mail van ze krijgt, als een uitgever niet telefonisch bereikbaar is, alles via de mail wil doen dan betekend dat meestal dat het een eenmansbedrijfje is met een ingang bij een drukkerij.
Om een boek uit te geven heb je een aantal dingen nodig.
- een script.
- een idee van de vormgeving.
- Het script moet gelezen worden door iemand die taal technisch weet wat er moet gebeuren. (redactie).
- een ISBN nummer. Elk boek moet een unieke barcode hebben voor publicatie.
Het script is af.
Waarschijnlijk heb je al nagedacht over de vormgeving, wat je graag op de cover wilt, een foto of een afbeelding. Welk lettertype, een globaal idee welke uitstraling je wilt voor je boek. Zorg ervoor dat wanneer je een afbeelding of foto wilt gebruiken, je de eigenaar ervan toestemming vraagt om het te mogen gebruiken.
Nu moet je keuzes gaan maken. Ik denk dat de meeste amateur schrijvers geen euro gaan verdienen aan het eerste boek. Uitzonderingen daar gelaten, want ze zijn er echt. De eerste vraag is hoeveel je wilt besteden aan het uitgeven van je boek.
Wil je niet al te veel kosten maken en je boek alleen onder de aandacht brengen van je kennissenkring of wil je het boek zo breed mogelijk uitgeven.
Er zijn goede online uitgeverijen/drukkerijen. Ze zijn gewoon telefonisch bereikbaar en natuurlijk willen ze ook een boterham op tafel zetten, maar ze zijn eerlijk en geven goed advies. Vaak hebben zij een redacteur in dienst die je boek leest, redigeert en corrigeert waar het nodig is en je de aanpassingen laat zien. Als je er tevreden over bent dan kunnen ze je helpen met de vormgeving. hou dit zelf een beetje in de hand, het moet wel jouw boekje blijven. Verwacht er niet te veel van. het is een redelijk goedkope oplossing om een druk klaar boek te krijgen.
Je kan er ook voor kiezen om een extern bedrijf(je) te zoeken. Deze mensen hebben niets anders voor ogen om een zo goed en mooi mogelijk boekje te maken, nemen er meer tijd voor en werken samen met de schrijver om het best mogelijke eindproduct te creëren. Ze helpen je ook met het vormgeven van wat promotie materiaal, een flyer, visitekaartje en eventueel een poster. Zo is alles is dezelfde herkenbare stijl als je boek. Hier hangt natuurlijk een prijskaartje aan.
Als een uitgeverij het liever allemaal zelf doet dan kan je jezelf afvragen of ze niet gewoon zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld aan je willen verdienen.
Een ISBN nummer.
Een boek heeft een ISBN nummer nodig en daar moet een goede barcode van gemaakt worden voor je boek.
Uitgeverijen bieden vaak een ISBN nummer aan, daar vragen ze wat geld voor maar het is niet veel. Het nadeel daarvan is, vind ik persoonlijk, dat je wel de auteur van een boek bent maar niet alle rechten meer hebt, en geen eigenaar bent van het ISBN nummer. Ook dat is een keuze.
Een andere optie is zelf uitgever te worden. Wat?! Ja, net als ik kan iedereen tegenwoordig uitgever worden. De eerste stap is om een uitgeversprefix aan te vragen. Je vult je gegevens in online, geeft je uitgeverij een naam en het is gebeurd. Deze aanvraag neemt 10 minuten in beslag, het kost ongeveer 60 euro maar dan mag je de komende 3 jaar 10 boeken schrijven. Of meer als je dat wilt, voor dat geld mag je aangeven hoeveel boeken je wilt gaan uitgeven. Daarna log je in als uitgever en je vraagt een ISBN nummer aan voor je boek. Na een dag heb je het binnen. Dit nummer geef je door aan degene die je boek redigeert en die maken er een keurige barcode van.
Het boek is klaar.
Je script is nu een boek geworden. ik vond het heel bijzonder om dat visueel te zien. Je krijgt je druk klaren boek in een mail opgestuurd om het te zien, na te kijken en te beoordelen en dan wordt het "echt".
Nu moet het gedrukt worden. Weer keuzes.
Eigenlijk zijn er 2 opties.
Je kan er voor kiezen om het printing on demand te laten drukken. Dit betekent dat wanneer iemand je boek besteld, er een seintje naar de drukkerij gaat, zij een boekje printen en dan opsturen. De kosten hiervoor per boek zijn hoger dan wanneer je ze offset laat drukken maar je hebt geen investeringskosten. Over de verkoopmogelijkheden heb ik het straks.
De tweede optie is om je boekje in offset te laten drukken. De kosten per boekje zijn een stuk lager maar je moet er een groot aantal afnemen en dat brengt kosten met zich mee. Vaak begint de oplage dan bij 400.
Om een goede keuze te kunnen maken moet je jezelf afvragen wat je zelf wilt, hoe je het boekje wilt verkopen en via welke kanalen.
Wil je het klein houden dan kies je voor printing on demand. Dan kan je het ook via alle kanalen verspreiden maar de levertijd is lang en niet onder de aandacht.
Wil je alles zelf doen, maar wel een grote oplage drukken, dan laat je het boek drukken, ze sturen het naar een adres van jou keuze en je gaat je boek verkopen. Bij een bestelling online pak je een boekje in en brengt het naar het postkantoor. Vaak heeft een goede drukkerij van boeken een eigen site waar je je boek kan promoten en aan kan bieden, de kosten hiervoor zijn vaak laag maar lees eerst de voorwaarden.
Wil je jouw boek zo breed mogelijk verkopen dan laat je een oplage drukken, je meldt je boek aan bij het centraal boekhuis, ze slaan je boeken op en wanneer er ergens een bestelling gedaan wordt, dan wordt het boek van daaruit opgestuurd. Je wilt ook een aantal boeken zelf hebben, tegen een geringe meerprijs verzend de drukkerij een aantal exemplaren naar een tweede adres. Natuurlijk zitten hier kosten aan verbonden maar je hoeft er zelf niets aan te doen. Je boek wordt automatisch overal aangemeld, bij de boekhandel en bij bol.com. Vaak kan dit via de drukkerij. Je kan er ook voor kiezen om het direct aan te melden bij het centraal boekhuis maar vaak zijn je kosten dan hoger. Afhankelijk van de kosten die je wilt maken en hoe fysiek je het boek wilt hebben zijn dit de keuzes die je hebt.
Nogmaals, ik sta op het punt mijn eerste boekje te laten drukken. Veel ervaring heb ik dus niet. Ik heb het uitgezocht omdat ik wilde weten wat de mogelijkheden zijn en wat ik met mijn boekje wil.
Ik heb er voor gekozen om een extern bureau mijn boekje vorm te geven en het zo goed mogelijk te presenteren. Ik denk dat wanneer je een goede uitgeverij/drukkerij hebt gevonden, ze je ook goed helpen alleen vind ik het prettiger om zelf de regie te houden en dat heb je meer bij zo een bureau. Ik kies er ook voor om het aan te melden bij het centraal boekhuis, ik ga waarschijnlijk nooit meer een boekje schrijven en als ik het dan toch doe, dan maar een keer goed. Ik laat een oplage drukken, zet ze bij het centraal boekhuis neer en dan wachten we af. Ik kijk er nu al naar uit om mijn boekje bij bol.com te zien staan.